Öngörüşme Formu
İlk randevunuzu oluşturduktan sonra, görüşmeye gelmeden önce aşağıdaki çocuk veya yetişkin öngörüşme formlarından uygun olanı doldurabilirsiniz. Bu form, dil ve konuşma terapistinin sizinle yapacağı görüşmeyi şekillendirecek ve gerekirse randevu öncesinde dil ve konuşma terapistinin sizden isteyeceği dökümanları hazırlamanızı sağlayacaktır. Öngörüşme formunu doldurmaya vaktiniz olmazsa randevunuza 20 dakika erken gelerek kurumda da doldurabilirsiniz.
Kuruma geldiğinizde, lütfen kurum görevlisine dil ve konuşma değerlendirmesi randevunuz için geldiğinizi bildirin, kurum görevlisi sizi dil ve konuşma terapistine yönlendirecektir. Seansınız yaklaşık 45 dakika sürecektir.
İlk Seansınız
“Oğlum Pazartesi günü ilk dil ve konuşma terapisi seansına gidecek, seans hakkında bizi nelerin beklediğine dair bir bilgim yok ve bu konuda biraz gerginim.”
Ailelerin genellikle ilk dil ve konuşma seansı sırasında neler yapılacağını merak ettiklerini biliyoruz. Bu yazı, dil ve konuşma değerlendirmesi seansının anlaşılmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. İlk seansta dil ve konuşma terapisti aile ve çocukla tanışır, kapsamlı bir görüşme gerçekleştirir, dil ve konuşma problemleri açısından tanılayıcı değerlendirme yapar. Ayrıca ilk seans endişelerinizi dile getirmeniz ve tüm sorularınızı sormanız için size bir fırsat sunar.
Randevuya gelmeden önce çocuğunuza nasıl bir yere gideceğinize ve neler yapacağınıza dair bilgi vermek onu rahatlatacaktır. “Yarın seninle bir öğretmen abiye gideceğiz. Gideceğimiz yer senin gibi küçük çocukların oyun oynadığı ve öğretmenlerle sohbet ettiği bir okul. Seni oradaki konuşma öğretmeni abi ile tanıştırmak istiyorum. Namık öğretmen (veya abi) seninle sohbet edecek ve oyunlar oynayacak.” diyerek çocuğunuzu dil ve konuşma değerlendirmesi seansına hazırlayabilirsiniz.
Dil ve konuşma terapisti çocuğunuzun dil, konuşma ve iletişim becerilerini belirlemek için söz öncesi iletişim becerileri, alıcı dil becerileri, ifade edici dil becerileri, konuşma becerileri, akıcılık becerileri, oyun becerileri, sosyal beceriler gibi temel alanlardan bazılarını değerlendirmeyi amaçlayacaktır.
Peki dil ve konuşma terapisti bu kilit alanları nasıl değerlendirecek?
Dil ve konuşma terapisti, sizinle çocucunuzun iletişimine dair kapsamlı bir görüşme gerçekleştirecektir. Çocuğunuzla iletişime geçerek ve oynayarak çocuğunuzun iletişim becerileri hakkında bilgi edinecektir. Daha sonra terapist sizi çocuğunuzla oynarken gözlemlemek isteyebilir. Çocuk konuşma problemi gösteriyorsa, dil ve konuşma terapisti ayrıca oral motor değerlendirme yapacaktır. Oral motor değerlendirme, çocuğun konuşma probleminin yapısal veya nörolojik bir bileşene atfedilip atfedilmeyeceğini belirlemek için yapılır. Oral motor değerlendirmede konuşmaya dair yapılar ve fonksiyonları değerlendirilecektir. Dil ve konuşma terapisti standardize değerlendirme bataryaları ile çocuğunuzun dil ve konuşma becerilerini değerlendirecektir. Standardize değerlendirme testi sırasında dil ve konuşma terapisti çocuğunuza bazı resimler gösterip sorular sorabilir. Seans boyunca terapist, gözlemlerini not etmenin yanı sıra sorduğu sorulara dair notlar alacaktır.
Yanımızda ne getirelim?
- Çocuğunuzun sevdiği iki oyuncak veya obje
- Çocuğunuzun iletişim kurmasına dair video veya ses kaydı
- Varsa diğer uzmanların (KBB hekimi, çocuk psikiyatristi, çocuk nöroloğu, psikolog, odyolog, ergoterapist, fizyoterapist, özel eğitim öğretmeni, sınıf öğretmeni) değerlendirme sonuçları, reçete ettikleri ilaçlar (örneğin, işitme testi, MR sonucu, öğretmen raporu vb.)
Seans Sonrasında
Seansın sonunda dil ve konuşma terapisti değerlendirme bulguları hakkında size geri bildirimde bulunacaktır ve ne yapılması gerektiğini önerecektir. Değerlendirme sonucuna göre dil ve konuşma terapisti, ya terapi alınması tavsiyesini verecektir ya da çocuğun dil ve konuşma problemi açısından risk altında olmadığını belirleyip terapiye ihtiyacı olmadığını belirtecektir. Çocuğunuzun dil ve konuşma değerlendirmesine dair yazılı bir rapor isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Bu raporu uzmanlarla ve yararlı olacağını düşündüğünüz herkesle paylaşabilirsiniz. Ayrıca dil ve konuşma terapisti, gerekliyse çocuğunuzun başka bir uzmana (örneğin; KBB hekimi, çocuk psikiyatristi, çocuk nöroloğu, özel eğitim öğretmeni vb.) sevk edilmesini önerebilir.
Lütfen Unutmayın
Yapılan değerlendirme sonucunda dil ve konuşma terapisi müdahalesi gerekliyse, siz, çocuğunuz, dil ve konuşma terapisti ve diğer uzmanların bir ekip olarak çalışacağını bilmenizi istiyoruz.